Patricia

Patricia werkt als adviseur digitale toegankelijkheid. Ze is sinds de geboorte slechtziend. Ze heeft nu een baan die ervoor zorgt dat ze van haar beperking een kracht heeft kunnen maken.

Van mijn beperking mijn kracht kunnen maken

Ik ben adviseur digitale toegankelijkheid. Een baan die ervoor zorgt dat ik van mijn beperking mijn kracht maak. Sinds de geboorte ben ik slechtziend. Mijn gezichtsscherpte is heel beperkt, details neem ik niet waar. Stel het je zo voor: je pakt een paar boterhamzakjes, je legt ze over elkaar en kijkt daar doorheen. Dat is wat ik zie. 


Hulpsoftware

Om mijn werk te kunnen doen, ben ik volledig afhankelijk van hulpsoftware. Zo gebruik ik vergroting en spraak op mijn laptop en telefoon om documenten te lezen. Als applicaties niet goed toegankelijk zijn, kan de hulpsoftware niet goed interpreteren en voorlezen. Met als gevolg dat ik de informatie niet tot me kan nemen en dus niet kan meedoen in de organisatie en de maatschappij.


Open, sociaal en menselijk

Mijn collega’s zijn open, sociaal en menselijk. Ik voel dat er ruimte is voor mijn beperking, ik kan mijn ervaringsdeskundigheid steeds meer meenemen in mijn werk. Ik werk met verschillende teams samen, dit onderwerp gaat de hele organisatie aan. Hoe krijgen we iedereen digitaal mee, digitaal inclusief? Door gewoon te doen, te werken aan inclusie, gewoon te proberen, kom je er wel. In plaats van kijken wat er niet kan, kijken we in mogelijkheden. 

 

Genoeg mogelijkheden

Voorlopig ben ik hier nog niet klaar, er kan nog veel meer. Zo moeten we voldoen aan het wettelijk besluit digitale toegankelijkheid en aan internationale richtlijnen voor webtoegankelijkheid. Dat gaat onder andere over hoe je als organisatie met elkaar omgaat, hoe je informatie maakt en hoe je communiceert. 


Wees jezelf, en solliciteer

Heb je een beperking en lijkt werken bij de gemeente je ook wel wat? Ik adviseer je om gewoon te solliciteren op de vacatures. Schroom niet om je beperking te benoemen in je brief. Meestal doen mensen het niet, waardoor anderen niet weten dat je een beperking hebt. Doe je het wel, dan laat je alvast wat zien van jezelf. Dan staat het ook niet meer in de weg wanneer je uitgenodigd wordt!