Werken voor Deventer

Remco Lokate (Toezichthouder bouwen en wonen)

Ik ben Remco Lokate en sinds 2001 werkzaam bij de gemeente Deventer als toezichthouder bouwen en wonen.

Hiervoor werkte ik als werkvoorbereider bij een bouwbedrijf. Ik heb een technische achtergrond, namelijk opleidingen in bouwkunde en grond-weg en waterbouw.

Hoe omschrijf jij jouw functie?

Als toezichthouder bouwen en wonen werk ik aan een gezonder en veiliger Deventer door voor er ergens gebouwd wordt met vergunninghouders en/of bouwers om tafel te gaan.  We spreken dan het gebouw door dat gebouwd of verbouwd wordt. Hierbij houden we de technische en ruimtelijke regelgeving bij de hand. Zo wordt op voorhand al een kwaliteitsslag gemaakt.

Waar werk jij aan?

Met de ervaring die ik heb probeer ik op de juiste momenten aanwezig te zijn in het bouwproces voor controles op constructie en brandveiligheid. Verder heb ik het digitale toezicht voor onze organisatie opgezet. Alle informatie die ik nodig heb is nu digitaal, waardoor ik niet meer met grote papieren tekeningen naar buiten hoef. En dat bespaart natuurlijk veel printwerk. Ook regelgeving blijft steeds veranderen. Hierover adviseer ik de organisatie tijdig. Zo houden we de werkprocessen werkbaar.

Wat is het leukste aan je werk?

Als toezichthouder heb je te maken met veel verschillende soorten bouwprojecten: woningen, bedrijfspanden maar ook schuren of industrie. Naast mijn eigen collega’s werk ik ook veel samen met externe partijen zoals bewoners, bedrijven, architecten, adviesbureaus, constructeurs, aannemers en installateurs. Dat maakt je werk heel afwisselend. Om controles uit te voeren ben ik veel op pad. Ik vind het leuk dat ik voor mijn werk niet alleen achter mijn bureau zit, maar ook veel op locatie ben.