Werken voor Deventer

Johannes Grimmerink (Senior IT-infrastructuurspecialist)

Mijn naam is Johannes Grimmerink en ik ben Senior IT-infrastructuurspecialist bij de gemeente Deventer.

Ik heb een beroepsopleiding op het gebied van elektronica, met als specialisatie meettechniek. Toch ben ik mijn loopbaan niet in de elektronica, maar in de ICT gestart als Field Service Engineer bij Getronics. Hier werd al snel mijn interesse gewekt voor netwerken en infrastructuur. Voor complexe netwerkstoringen mocht men mij (letterlijk) ‘s nachts uit bed bellen. Je zou kunnen zeggen dat ik ben ‘afgedwaald’ van mijn opleiding. Daarover later meer. Sinds 2005 ben ik werkzaam bij de gemeente Deventer.

Hoe omschrijf jij jouw werk aan anderen?

Wij zorgen voor de zogenaamde ‘core infrastructuur’ binnen de ICT. Daaronder vallen bijvoorbeeld de datacentra waar onze servers en gegevens staan, de netwerkverbindingen en de glasvezelinfrastructuur. Een belangrijk aspect hiervan is beschikbaarheid. Wij streven ernaar om de systemen zo in te richten dat eventuele storingen automatisch opgevangen worden en onze gebruikers hier geen hinder van ondervinden.

Waar werk je op dit moment aan?

Ik ben veel bezig met informatiebeveiliging en momenteel werk ik aan SIEM, een systeem dat de infrastructuur monitort op mogelijke cyberaanvallen. Hierdoor kunnen we sneller reageren als er bijvoorbeeld een hacker probeert binnen te komen. Binnen gemeenteland zijn we koploper op dit gebied.

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Omdat ik veel in projecten werk, weet ik grotendeels wat voor werk ik kan verwachten per week. Maar ik probeer ook altijd tijd te maken voor vragen tussendoor, want daarmee kan ik mijn collega’s verder helpen. Omdat het doorvoeren van wijzigingen aan de infrastructuur grote impact kan hebben, betekent dit ook dat we sommige werkzaamheden buiten kantoortijd uitvoeren.

Waar ben je trots op in je werk?

Persoonlijk ben ik het meest trots op onze nette datacentra. Veel ICT’ers kennen wel een verhaal van een systeembeheerder die over een kabel struikelde, waardoor het hele netwerk onderuitging. Dat mag dus niet gebeuren. De datacentra zijn de technische fundering van onze informatievoorziening. Het is onze taak om zorgvuldig om te gaan met de gegevens van onze medewerkers, bedrijven en inwoners. Die zorgvuldigheid wil ik uitstralen in mijn werk.

Waarom werk je graag voor de gemeente Deventer?

Omdat ik voor de uitvoering van mijn werk afhankelijk ben van de infrastructuur waar ik zelf verantwoordelijk voor ben, zie ik direct resultaat van mijn werk.

De omvang van onze gemeentelijke IT-infrastructuur heeft ook tot gevolg dat ik met interessante technologie kan werken. Als je bijvoorbeeld ziet hoe we tegenwoordig op centimeters nauwkeurig kunnen meten op welke plek een glasvezel beschadigd is, dan brengt mij dat weer terug bij mijn interesse voor meettechniek. Ik ben dus minder ‘afgedwaald’ van mijn opleiding dan ik dacht.

De open cultuur en de aandacht voor kwaliteit en betrouwbaarheid zorgen ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga. De meest enthousiaste mensen vind je toch bij de gemeente!

Meer weten? Neem contact met me op via LinkedIn.