Woordmerk Werken voor Deventer

Inge van der Velde - Hoogland (Coördinator Datalab)

Inge van der Velde - Hoogland werkt nu 4 jaar als Coördinator Datalab bij gemeente Deventer. “Er is veel data beschikbaar. We willen vooral collega’s helpen in het beter onderbouwen van hun beleid en keuzes en de organisatie datavaardig laten worden.” Inge vertelt over haar werkdag als Coördinator Datalab.

“Ik wilde eerst niet bij een gemeente werken”, vertelt Inge. “Maar ik werk alleen maar aan leuke projecten. Als je een goed plan hebt en mensen daarin meeneemt, is er veel ruimte om dit op te pakken en uit te voeren. Collega’s willen graag innoveren en er is een mentaliteit van: schouders eronder”. Inge geeft aan dat collega’s steeds meer het belang inzien van data en snappen waar het over gaat. “Datagedreven werken is nooit een doel maar altijd een middel. Je werkt voor de inwoners. Dat maakt het werk zo leuk”.

Actueel en uitdagend

Als Coördinator Datalab staat Inge in contact met de hele gemeente. “Binnen het sociaal domein onderzoeken we de mogelijkheden om data te verzamelen om bepaalde voorspellingen te doen. Als om het om data gaat spelen er vaak ook etnische en privacyvraagstukken mee. Daarom werken we ook nauw samen met de privacy officer van de gemeente”. Binnen het fysieke domein heeft de gemeente te maken met zogenaamde ‘bijplaatsingen’ van afval. Dus afval wat inwoners naast de containers plaatsen. “Samen met mijn collega’s bekijk ik wat voor data hiervoor beschikbaar is en wat hier een reden voor kan zijn: weten ze niet hoe de pas werkt? Of hebben ze geen pas? Het werk is altijd actueel en dat maakt het zo uitdagend.”

Data in ontwikkeling

Toen Inge 4 jaar geleden solliciteerde gaf de gemeente aan verder te willen ontwikkelen op het gebied van data gedreven werken. “De vraag aan mij was: hoe zorgen we ervoor dat de organisatie mee gaat in deze ontwikkeling?” Dat betekende dat de vakgroep, bestaande uit 12 collega’s, op een andere manier moest gaan werken. De vakgroep bestaat uit data-engineers, onderzoekers, vakliteratuurspecialisten en statistici. Hun slogan is: 'we worden gedreven door data'. “Inmiddels krijgen we vragen van teammanagers en programmamanagers over data. Het belang wordt steeds meer duidelijk. We nemen ook de gemeenteraad mee in de mogelijkheden van data.”

Een ander project waar Inge aan werkt is een project rondom de monitoring van jongeren in kwetsbare posities. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren zonder startkwalificatie. “Ik werk daarin samen met een zeer betrokken beleidsadviseur. We maken inzichtelijk of ze bijvoorbeeld naar school gaan of een dagbesteding hebben.”

Nieuwsgierig

Een onbedwingbare drang nieuwsgierigheid. Dat is wat je moet hebben om dit werk te kunnen doen volgens Inge. “Je accepteert niet zomaar iets maar je vraagt door. En je moet een beetje eigenwijs zijn. Ik werk voor de stad en voor het publieke belang en dat spreekt mij erg aan”. Inge heeft een bachelor communicatie aan de UT afgerond en een master in Educational Science en Technology. “Ik heb altijd al affiniteit gehad met data.” Inge verwacht dat de rol van data-analisten voor de gemeente Deventer steeds groter wordt. En dat daarmee het team gaat groeien.